Hej Cecilia, hur är läget?
– Det är jättebra och kul att vara här.

Berätta lite om dig själv, vem är du?
– Jag är utbildad och legitimerad lärare men också musikjournalist och före detta militär. Jag är en riktig musikälskare och gillar att lära ut med hela kroppen.

Hur länge har du varit lärare?
– Jag har varit lärare sedan 2015, och har också en magisterexamen i historia. Jag har alltid älskat att lära ut och se när andra lyckas.

Hur kom det sig att du valde att bli lärare?
– På gymnasiet hade jag en lärare i historia som frågade om jag ville testa på att hålla en lektion för mina klasskompisar. Och det ville jag! Jag fick ansvara för en timslång lektion och alla satt tysta och lyssnade. Det var första gången som jag kände att det här nog var något för mig. Jag började fundera mer och mer på hur det skulle vara att lära ut och vara en ledare. Mellan 2009-2010 var jag plutonsbefäl i militären, det var en riktigt häftig upplevelse. Där fick jag verkligen känna på vilket typ av ledare jag inte vill vara. Och det var att inte vara för dominerande…

Så här i efterhand, finns det någonting du känner att du saknade från lärarutbildningen?
– Det jag inte fick lära mig på utbildningen var hur man startar upp en ny termin och hur man tar föräldrasamtal. Det är något man måste träna på, det går inte att enbart läsa sig till. Och så finns det många oskrivna regler för lärare som man lär sig efter hand, och desto mer man jobbar.

Med både utbildning och erfarenhet från att vara lärare – vad är en bra lärare enligt dig?
– Bra fråga! En bra lärare är auktoritär men med kärlek. Det är svårt att vara en bra lärare om man inte är beredd på att leda en klass. Samtidigt är det väldigt viktigt att lyssna och vara lyhörd. Att veta när man ska vara omhändertagande och när man sätter regler, det är en fin balansgång och lätt att det slår över. Att balansera på mitten är en lärares utmaning, tycker jag.

Bra sammanfattat! Tror du att alla kan bli lärare?
– Jag tror att alla kan bli lärare men man behöver praktisera yrket ett tag för att komma in i det, precis som för de flesta jobben. Sedan tror jag att olika lärare passar olika bra på olika skolor. Men viktigast tycker jag är att man verkligen vågar vara lärare, att man vill gå in i den pedagogiska rollen. Och trivs med det.

Vad tycker du är det bästa med läraryrket?
– Jag älskar när eleverna säger “jag förstår”, den där “aha-upplevelsen” – som att en glödlampa tänds över huvudet. När de förstår, kommer med egna slutsatser och analyser och att höra deras tankegångar är det häftigaste.

Mitt tips är att våga säga till eleverna – “Jag är inte perfekt. Jag respekter er och ni respekterar mig.”

Och tvärtom – finns det något som är utmanande eller svårt med att vara lärare?
– Som lärare har man en utsatt roll – på gott och ont. Konflikthantering är en stor utmaning, tycker jag. Jag anser att man måste våga ta en konflikt som lärare. Att ge sig in i en diskussion kan kännas läskigt men måste göras ibland. Det är en utmaning som man lär sig hantera med övning 🙂

Varför har du valt att jobba som vikarie?
– Att vara lärarvikarie är frihet för mig! Som vikarie har man möjlighet att testa på många olika skolor och miljöer, och framför allt bygga upp och utveckla sig själv som lärare. I vikariejobbet finns det alltid nya utmaningar, det är ett väldigt varierande jobb. Och så vill jag hitta skolan som jag inte vill lämna!

Kommer du ihåg din första dag som vikarie?
– Ja! Jag var nervös. Jag kollade flera gånger att jag hade allt som skulle med – pennor, instruktioner, telefonnummer, utdrag från belastningsregistret och SL-appen. Det var läskigt att gå fram till expeditionen och presentera mig, och jag minns att jag tänkte “ska de skicka tillbaka mig nu”. Det var en pirrande känsla att presentera sig för en ny klass.

Vad skulle du säga till andra lärare som funderar på att jobba som vikarie?
– Se det som en utmaning! Det finns så mycket häftigt med att byta arbetsplats, möta nya elever och nya sociala sammanhang. Och dessutom får du hela tiden variation. Njut av det!

Tusen tack Cecilia, och lycka till!
Tack själv!!