Hej Vera, hur är läget?
Det är bra tack!

Berätta lite om dig själv, vem är du?
– Jag heter Vera, är 24 år och kommer från Stockholm. Jag tycker det är jättekul att jobba med barn och pluggar till lärare. När jag inte pluggar eller jobbar gillar jag att vara med vänner, spela tennis och vara på landet.

Du jobbar som vikarie och pluggar till lärare, vad är det för utbildning?
– Yes! Jag pluggar till grundskollärare F-3 och är inne på min fjärde termin. Jag började först plugga till gymnasielärare, men kände efter några uppdrag som vikarie att jag trivdes mycket bättre på lågstadiet. Så jag hoppade av och jobbade som vikarie på heltid tills jag kunde söka in till utbildningen som jag går nu.

Varför just läraryrket?
– Jag har alltid trivts bra i skolan och lekte ofta lärare när jag var liten. Jag hade en egen “mini-whiteboard” som jag brukade skriva på! Sedan gillar jag barn och har varit barnvakt väldigt mycket, så man kanske kan sammanfatta det med att jag tycker det är kul att lära ut och gillar barn.

“Det jag lär mig genom mina studier kan jag praktisera på mina uppdrag, och det jag upplever på mina uppdrag kan jag reflektera över i mina studier.”

Kan du dra nytta av vikariejobbet i dina studier?
– Absolut! Jag tycker vikariejobbet och lärarutbildningen passar bra att kombinera. Det jag lär mig genom mina studier kan jag praktisera på mina uppdrag, och det jag upplever på mina uppdrag kan jag reflektera över i mina studier.

När vi hade praktikveckor var det också skönt att redan vara van vid att stå inför en klass! Många av mina klasskompisar hade aldrig gjort det tidigare så dom var säkert mer nervösa än mig.

Har du något tips till den som funderar på att jobba som vikarie?
– Mitt tips till den som funderar på att jobba som vikarie är att försöka vara flexibel och anpassningsbar då det ser väldigt olika ut på olika skolor man kommer till och man blir bemött olika av elever och lärare. Det varierar även väldigt mycket kring hur mycket planering det finns för lektionerna så det gäller att kunna hantera det. Samtidigt ska man inte ställa för höga krav på sig själv – det är inte ditt fel om planering saknas till exempel.